Изкуственият интелект вероятно ще ни донесе огромни ползи, но ще ни

...
Изкуственият интелект вероятно ще ни донесе огромни ползи, но ще ни
Коментари Харесай

Няколко етапа от историята на изкуствения интелект

Изкуственият разсъдък евентуално ще ни донесе големи изгоди, само че ще ни предложи и поредност от страхотни провокации. Както знаем, в един миг, може би до момента в който сме още живи, ще стигнем момента, в който съвсем всяка работа може да се свърши по-евтино и по-добре от ИИ, в сравнение с от индивида. Това обаче е в бъдещето; дано в този момент разгледаме няколко миг от историята на Изкуствения интелект…

 Vulcan Coustou Louvre MR1814

Историите за същества с изкуствен интелект се връщат най-малко от античните гърци. Хефест, ковачът на Олимп, основава Пандора – първата жена, от творенията му, с реалистични човешки качества.

Хефест стартира безперспективно в живота. Гръцките легенди постоянно имат голям брой форми и в някои версии Хефест е наследник на Зевс и Хера, до момента в който в други той е отроче единствено на Хера. Един от родителите му го хвърля от планината Олимп и в резултат на  рухването той ставайки сакат. Спасен е от хората в остров Лемнос и когато Хера вижда гениалните творения, които прави, тя отстъпила и става единственият гръцки господ, който е признат още веднъж на Олимп.

Творенията му са конструирани от метал, само че задачите им варират необятно. Най-зловещ е кавказкият му орел, отлят от бронз, чиято работа е да кълве Прометей всеки ден, изтръгвайки черния му дроб като наказване за това, че дава огъня на човечеството.

 Capek play

Въпреки че много по-ранни истории имат сюжетни детайли и хрумвания, които засягат научната фантастика, създателят Брайън Олдис твърди, че „ Франкенщайн “ на Мери Шели (1818) е истинската начална точка на жанра, тъй като героят взема съзнателно решение да употребява научни способи и съоръжение. Следователно е подходящо, за разлика от общоприетото разбиране, заглавието да се позове на фигурата на учения, а не на чудовището.

Докато Франкенщайн наподобява като гротеска, пиесата от 1920 година R.U.R или „ Rossum’s Universal Robots “ вкарва тематики, които ни засягат и през днешния ден. Чешкият й създател Карел Чапек получава необятно утвърждение, когато пиесата е сложена за първи път, само че по-късно критиците не са толкоз възхитени. Исак Азимов я назовава извънредно неприятна и през днешния ден рядко се чете или слага на сцената. Независимо от това, той вкарва концепцията за въстание на роботите, което унищожава човечеството, и по този начин провокира голям брой истории по-нататък, които засягат нашироко последствията от автоматизацията. И несъмнено, дава на света думата „ робот “. Роботите на Чапек (на фотографията горе) са андроиди с човешки тип и със способността да мислят независимо.

Във въстанието си роботите убиват всички хора, като се изключи един, и книгата приключва с това, че двама от роботите развиват човекоподобни страсти, което наподобява ги кара да стартират целия цикъл изначало.

 Charles Babbage - 1860

Първият дизайн за компютър е направен от Чарлз Бабидж, викториански учен и откривател. Бабидж в никакъв случай не приключва структурата на своето устройство, само че през 1991 година е издигната машина по негов дизайн, което демонстрира, че машината му е могла да работи още във викторианската ера.

Така нареченият Babbage’s Difference Engine (проектиран през 1822 г.) извършва съществени математически функционалности, а Analytical Engine (чийто дизайн в никакъв случай не е завършен) може да прави калкулации с общо предопределение благодарение на перфокарти.

Половината мозък на Бейбидж се пази и до през днешния ден в Кралския лицей на хирурзите, а другата половина е изложена в лондонския Научен музей.

Сътрудничката му, Ада Лавлейс (на основната снимка), е определена за първият компютърен програмист в света с помощта на някои от логаритмите, които основава за Analytical Engine. Известно е, че Ада е единственото законно дете на викторианския стихотворец и авантюрист, Джордж Байрон. Въпреки че в никакъв случай не е познавала татко си, тя е заровена до него, когато почива на 36-годишна възраст. Има несъгласия по отношение на степента на нейния принос в работата на Бабидж, само че без значение дали тя е първият програмист, сигурно е първи дебъгър…

 engin-akyurt-vo1J60cQdX8-unsplash

Когато става явно, че ИИ ще отнеме доста повече време, с цел да се реализира, в сравнение с се чака в началото, много от вложителите в технологията са недоволни и надлежно финансирането понижава трагично. Тези недоволства кристализират в отчет на английския математик Джеймс Лайтхил от 1973 година, който акцентира „ комбинаторния проблем “, при който едно просто пресмятане, което включва две или три променливи, става неразрешимо, когато броят на променливите се усили.

Първата „ ИИ зима “ продължава от 1974 година до към 1980 година След нея през 80-те години на предишния век се появява нов напредък, с помощта на появяването на експертни системи и японското компютърно развиване.

Финансирането обаче още веднъж пресъхна в края на 80-те години, защото компликациите още веднъж се оказват подценени, а също и тъй като настолните компютри и това, което в този момент назоваваме сървъри, изпреварват главните модули по скорост и мощ, правейки доста скъпите остарели машини непотребни. Втората „ ИИ зима “ се размразява при започване на 90-те години и от този момент проучванията се финансират все по-добре.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР